Zijne Majesteit de Koning heeft op woensdag 14 september 2022 het gerenoveerde hoofdgebouw van het Zuid-Hollandse provinciehuis officieel geopend. Het gebouw is duurzaam, circulair en energieneutraal. Klaar voor de toekomst!
Het hoofdgebouw van het provinciehuis Zuid-Holland is de plek…
…waar al decennialang het provinciaal bestuur wordt gehuisvest
Op één van de drukste punten van Den Haag is sinds 1963 het provinciehuis van Zuid-Holland gevestigd. Vier gebouwen, die gezamenlijk het provinciehuis vormen. Met als centraal middelpunt het hoofdgebouw waarin het democratisch gekozen bestuur van Zuid-Holland huisvest. Het provinciaal bestuur kent een rijke historie. Ze bestaat in Zuid-Holland al meer dan 200 jaar en sinds 1975 is dit de plek waar zij vergadert en haar besluiten neemt. De 55 Statenleden, die de inwoners van Zuid-Holland vertegenwoordigen, hebben hier letterlijk voeling met en oog voor de omgeving. De Statenzaal biedt namelijk direct zicht op het Malieveld, dat sinds jaar en dag dienstdoet als plaats voor demonstraties en evenementen.
…waar we samen met onze partners werken aan de opgaven
Natuurlijk is het gebouw zoveel meer dan bestuurlijke besluitvorming alleen. Het is de plek waar de provincie de samenwerking aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, woningbouw, klimaatadaptatie organiseert. En bij tegenstellingen of verdelingsvraagstukken op regionaal niveau knopen doorhakt. Alles staat op deze plek in het teken van samen komen en samenwerken. Niet alleen met partners, die samen met ons werken aan maatschappelijke opgaves, maar ook met inwoners. Bijvoorbeeld wanneer zij komen inspreken tijdens vergaderingen of deelnemen aan een participatietraject. En met innovatieve start ups en ondernemers. Zij vinden hier een klankbord en creatieve broedplaats.
…waar alles openheid, transparantie en toegankelijkheid uitstraalt
Het gebouw heeft zich vanaf begin af aan aangepast aan de veranderende rol van de provincie. Van een ietwat gesloten, vrij hiërarchische organisatie in de beginjaren naar een open, transparante organisatie nu. Waar steeds meer het samenwerken centraal staat en iedereen welkom is. Net als de organisatie kreeg ook het gebouw door de jaren heen steeds meer een open karakter, zo ook bij deze laatste renovatie. De entree van het gerenoveerde gebouw is transparanter gemaakt en de statenzaal heeft een nieuwe plek aan de Zuid-Hollandlaan gekregen, waar een glazen gevel zorgt voor een visuele verbinding met de stad Den Haag.
…waar bewuste keuzes worden gemaakt (duurzaam, circulair, flexibel, lokaal)
Renovatie van dit beschermd Rijksstadsgezicht was een heel bewuste keuze. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook om -waar mogelijk- de rijke geschiedenis van het provinciehuis te behouden. Zo zijn de markante deuren van de Statenzaal ook na renovatie nog steeds terug te vinden in het pand. Sowieso is door het circulair gebruik van materialen, verspilling tijdens de renovatie zoveel mogelijk beperkt gebleven. En daar waar nieuwe materialen zijn gebruikt, is er gezocht naar materialen met een verantwoorde herkomst. Bewuste keuzes maken gaat trouwens verder dan het gebouw alleen. Alles wat we hierbinnen doen, doen we bewust en met oog voor de toekomst. Van het toepassen van technische innovaties tot aan duurzame catering en circulaire oplossingen voor materiaalgebruik.
…die klaar is voor de toekomst
Het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis Zuid-Holland is klaar voor de toekomst; energieneutraal met onder meer zonnepanelen op het dak en energieopslag in de bodem, waarmee gebouwgebonden energie duurzaam en lokaal wordt opgewekt. En omdat we nu nog niet weten wat we over 15 jaar nodig hebben, is het hoofdgebouw zodanig ingericht dat het flexibel aan te passen is op onze toekomstige behoeften en technologische ontwikkelingen. Toekomstbestendig dus, met oog voor de rijke geschiedenis en de voortdurend veranderende omgeving. Zo weerspiegelt ook het gerenoveerde hoofdgebouw de ambities die we voor de provincie Zuid-Holland hebben.
Meer informatie
In ons provinciehuis zijn oorspronkelijke materialen zoveel mogelijk behouden of opnieuw gebruikt. Zo is verspilling tijdens de renovatie zoveel mogelijk beperkt gebleven. Voor het interieur in ons provinciehuis is er gezocht naar materialen met een verantwoorde herkomst, zoals restmaterialen uit Zuid-Holland. We gebruiken deze bijzondere interieur toepassingen om ervan te leren. Ook de kunst heeft weer een passende plek gekregen in het pand.
Materiaal duurzame herkomst
Zuid-Hollandtafel: tafelbladen van kerstbomen, fresia’s, rozen en riet
Generatie Z ontwerpt meubilair
Voor 8 thema’s voor ruimtes op de tweede verdieping van het provinciehuis is het ontwerp van de meubels deels bedacht door derdeklas technasium-leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft. Zij kregen de opdracht om een informele vergadersetting of een lounge-ontmoetingsmeubel te ontwerpen. De ontwerpen zijn doorvertaald naar meubilair en passen bij de themaruimtes waarin zij staan. De provincie zorgde voor de realisatie van het meubilair.
Kunst in het provinciehuis
Circulair materiaalgebruik
Buitentegels op Zuid-Hollandplein
Gerecycelde garens in wandbekleding