Deze vraag speelt bij veel gemeenten blijkt uit onderzoek van de Provincie Zuid Holland. Daarom bieden we gemeenten ondersteuning in deze opgave.
In de energietransitie vervult de overheid een voortrekkersrol. Om te demonstreren dat verduurzamen kan én om nieuwe producten en diensten een zetje in de rug te geven. Hoe mooi zou het zijn als het gemeenten lukt om van hun zwembaden, bibliotheken, buurthuizen, scholen en gemeentehuis CO2-uitstoot te reduceren? Of ze van het gas af te halen? Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar de ervaring leert dat de praktijk weerbarstig is.
Onderzoek ‘Schouders onder gemeentelijk vastgoed’
De provincie Zuid-Holland heeft onderzocht tegen welke uitdagingen gemeenten aanlopen als zij hun publieke vastgoed willen verduurzamen. 40 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten werkten aan het onderzoek mee, dat werd uitgevoerd door Schuttelaar & Partners en Green Leisure Group. Lees hier het volledige rapport, getiteld ‘Schouders onder gemeentelijk vastgoed’, voor een duidelijk beeld van de uitdagingen die gemeenten tegenkomen als zij hun vastgoed willen verduurzamen.
De uitdaging. Zuid-Hollandse gemeenten hebben ongeveer één gebouw in het maatschappelijk domein per 1000 inwoners in eigendom. Voor de hele provincie praat je dan al gauw over 3000 gebouwen. Ambities genoeg, maar dan. De grootste knelpunten zijn geld, personele capaciteit, en kennis. Hoe pak je de verduurzaming aan? In welke volgorde? Uit het onderzoek blijkt dat de verduurzaming nog beperkt in gang is gezet door deze knelpunten. Maar er zijn ook verschillende gemeenten met succesvolle voorbeelden. Het delen van de ervaring en kennis is een wens die bij de gemeenten leeft.
Kennis- en leerprogramma duurzaam gemeentelijk vastgoed
Als opvolging van het onderzoek bouwt de provincie aan een netwerk van gemeenten en provincie voor duurzaam gemeentelijk vastgoed. Zo zorgt de provincie dat we waar mogelijk samen op kunnen trekken, de nodige kennis kunnen verwerven en van elkaars inzichten en ervaringen kunnen profiteren.
Samen met de financiële steun waar het ministerie van BZK aan werkt en de uitbreiding van het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed voor de minder grote gemeenten vormt dit een eerste antwoord op de gemeentelijke ondersteuningsvragen die in het onderzoek het sterkst naar voren komen.
Contact
Het kennis- en leerprogramma wordt vanuit de provincie georganiseerd door:
- Abel Stern
06 5874 2419
ab.stern@pzh.nl
(tevens duurzaamheidscoach bij het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed) - Richard Rademaker
06 4215 2046
rbs.rademaker@pzh.nl - Jelle de Jong
06 8352 7601
j.dejong1@pzh.nl
(tevens duurzaamheidscoach bij het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed)