We zetten ons dagelijks in voor een gezonde, veilige en leefbare omgeving voor alle inwoners van Zuid-Holland. Door inzet van de hulpmiddelen vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) controleren we of bedrijven maatregelen nemen om zich te kunnen houden aan wetten en regels die zijn opgesteld voor veiligheid, gezondheid en milieu. Met als doel: het voorkomen en oplossen van milieuproblemen en het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.
Voor de uitvoering van de VTH-taken kunnen we een beroep doen op 5 omgevingsdiensten:
Zij stellen voor gemeenten en de provincie vergunningen op en controleren of ondernemers zich houden aan wetten en regels. Daarnaast beoordelen ze plannen op provinciale thema’s, zoals externe veiligheid, geluid, lucht en bodemverontreiniging. DCMR Milieudienst Rijnmond (verder DCMR) doet dit niet alleen bij ‘gewone’ bedrijven, maar houdt namens de provincie ook de 120 risicovolle/gevaarlijke bedrijven in Zuid-Holland in de gaten. Dit zijn bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. We noemen ze ook wel ‘Seveso-inrichtingen’.
Daarnaast informeert omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) voor de hele provincie tussen 1 mei en 1 oktober, het zwemwaterseizoen, het publiek over veilig zwemmen in natuurwater.
Vergunningverlening
Met vergunningverlening bedoelen we het verlenen van toestemmingen en andere beslissingen op grond van wetten. Ontheffingen vallen hier ook onder. Dit zijn officiële toestemmingen om een bepaalde activiteit uit te voeren die eigenlijk door de wet wordt verboden. Zo houden we in de gaten of er voldoende moeite wordt gedaan voor een duurzame leefomgeving.
Omgevingsvergunning
Vaak staat de omgevingsvergunning centraal. Hierin wordt alles geregeld wat te maken heeft met bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. De vergunning is nodig wanneer bedrijven, burgers of andere overheden activiteiten willen uitvoeren die mogelijk last kunnen veroorzaken voor mens en milieu.
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag is de bestuurlijke partij die volgens de wet het recht heeft om vergunningaanvragen te behandelen, meldingen ontvangt en toestemming heeft toezicht te houden en te beoordelen of een ondernemer zich aan de regels houdt.
In de meeste gevallen is een gemeente het bevoegd gezag bij het afgeven van omgevingsvergunningen, maar er zijn uitzonderingen. De provincie is bevoegd gezag voor het uitvoeren van de VTH-taken bij een groot aantal risicovolle/gevaarlijke bedrijven en activiteiten in Zuid-Holland. Dit betekent dat wij de vergunningaanvraag beoordelen en een besluit afgeven. Hiermee willen we bereiken dat alle bedrijven waar de provincie bevoegd gezag voor is, voldoen aan de verplichtingen die in de wet staan.
Omgevingswet
Wij houden ons aan de regels uit de Omgevingswet. Deze wet streeft volledige bescherming van het milieu na en bepaalt aan welke voorwaarden een bedrijf moet voldoen om een vergunning te krijgen. Daarbij worden eisen gesteld aan het bedrijf. Zo worden nadelige gevolgen die zij kan veroorzaken tegengehouden of zo veel mogelijk beperkt.
Toezicht en handhaving (controle)
De toezicht- en handhavingstaken gaan over groen, water, milieu en bouw. De provincie houdt onder andere toezicht bij grote afvalbedrijven en fabrieken, vuurwerkevenementen, zwembaden, zwemwater, opslag van koude en warmte, afgravingen van de grond, (nazorg) bodemreiniging, natuurbeschermingsgebieden en luchthavens.
Handhaving draagt bij aan een gezonde, veilige en goede leefomgeving. Dit gebeurt door bedrijven en locaties waarvan de provincie het bevoegd gezag is te controleren op het volgen van (milieu)wetten en regels. Bij overtreding van de wetten en regels zetten wij diverse middelen in, zoals een dwangsom of een proces-verbaal om ondernemers te dwingen aan de eisen te voldoen. Daarnaast richten wij ons samen met de omgevingsdiensten op de samenwerking met onder andere het Openbaar Ministerie, gemeenten, waterschappen en de Rijksoverheid.
Duidelijke vergunningverlening
Betrokkenheid is belangrijk voor ons. Daarom willen wij dat iedereen op ieder moment inzicht heeft in de acties die wij ondernemen om de omgeving veilig en leefbaar te houden. Om te laten zien wat we precies doen, werken we aan een duidelijkere en slimmere vergunningverlening binnen het programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV).
Afspraken VTH
Gedeputeerde Staten hebben de beschrijving voor uitvoering van de VTH-taken voor de 5 omgevingsdiensten bepaald in de nota Vergunningverlening Toezicht en Handhaving 2024-2027 (PDF).
Het document bevat de plannen, ideeën, koers en afspraken over de inzet van de hulpmiddelen VTH. En de voorwaarden die gelden om ze in te zetten. We informeren onder andere over hoe we vergunningen actueel houden en hoe we optreden bij overtredingen. Verder vertelt de nota VTH hoe inwoners en andere belanghebbenden over de resultaten van toezicht en handhaving worden geïnformeerd.
Klachten en meldingen
Heb je een klacht of wil je een melding doen? Dat kan via de pagina Klachten en meldingen. Kunnen we je ergens anders mee helpen? Kijk dan op de contactpagina.
Chemours
Chemours in Dordrecht is een van de bedrijven die onder het bevoegd gezag van de provincie valt. Het bedrijf maakt onder andere stoffen waardoor producten water- en vetafstotend worden. Handig, maar voor de ontwikkeling ervan zijn PFAS gebruikt. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en de omgeving, en breken niet of nauwelijks af in het milieu. Vanwege de schadelijke gevolgen doet de provincie er alles aan om de uitstoot bij Chemours te verminderen.